تقریباً 5 سالی است که بطور مستمر نقد صدا وسیما هم به اشتغالاتم اضافه شده است. منصفانه تر اینکه در دوسال اخیر به یک اشتغال اصلی بدل شده است. کارمان شده اینکه از این دانشگاه به آن دانشگاه و از این محفل به آن محفل برویم و صدا و سیما را هم در پیام و محتوا و هم در ساختار و مدیریت تحلیل ونقد کنیم. متاخرترین سخنرانی ها در چند هفته اخیر در دانشگاه تهران، صنعتی اصفهان، علوم پزشکی و صنعتی بابل، دانشگاه ارومیه، طرح ولایت بوشهر، طرح ضیافت در مشهد، طرح مطالعاتی والعصر امام صادق علیه السلام، طرح حکمت بلیغ دانشگاه علامه طباطبایی و... انجام شد.
اتفاق جالب توجه و قابل تامل اینکه سطح توجه و دقت دانشجویان در خصوص عملکرد انتقاد برانگیز صدا و سیما به شدت در حال رشد است و بدبینی و حتی یاس از اصلاح وضعیت موجود تلویزیون ایران به سرعت در حال انتشار و گسترش است. خاطرم هست در یکی از سخنرانی ها در دانشگاه قم دانشجویی با ناراحتی پرسید به نظر شما عزت ا... ضرغامی ممکن است عضو لژهای فروماسونری باشد؟!!! حالا تصور کنید که یکی مثل من باید از آنور بیافتد که تندروی نکنید و واقع بین باشید اینها نیروهای انقلاب اند و حداکثر اینکه در خدمت انقلاب نیستند یا توانش را ندارند و اینجور حرفها...
مطالبات دانشجویی از صدا و سیما در سال های اخیر به سطح رضایت بخش و مطلوب نزدیک شده است. یحتمل درگیری های رسانه ای چند سال اخیر و لطمات شدیدی که در جریان فتنه و پس و پیش آن از ناکارآمدی و کندی رادیو و تلویزیون ایران بر بدنه فرهنگ انقلابی و ثمرات نظام وارد آمده است، دانشجویان را به توجه بیشتر در حوزه رسانه سوق داده. به زعم دانشجویان و نخبگان انقلابی صدا و سیما جمهوری اسلامی متهم ردیف اول در زمینه سازی توهّم علیه نظام و کم کاری در بازتولید گفتمان انقلاب اسلامی و تخریب بنیان های تاریخی دینی و بومی است. اتهامی که برخی مسوولان صدا وسیما با زیرکی آنرا به ماهواره و رسانه های ضد انقلاب نسبت می دهند. البته لازم نیست حرفهای بارها گفته شده ی دیگران را در اینکه جنگ نرم و رسانه ای دشمن ارزش های اسلامی و انقلابی را نشانه رفته است، دوباره تکرار کنم؛ نکته مهم این است که امروز نخبگان و دانشجویان مومن و انقلابی در سراسر کشور، رادیو و تلویزیون ایران را هم در کنار و در ردیف همین جبهه ارزیابی می کنند.
کافی است سری به سایت ها و نشریات اصولگرا و متعلق به جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی بزنید تا ببینید بدون استثناء همه عکس و تصویری از یک سریال یا برنامه تلویزیونی را در گوشه و کنار رسانه خود آویخته اند و مطالبات انقلابی و برزمین مانده امام(ره) و حضرت آقا را برای چندمین بار تکرار میکنند. از طرفی به ندرت می توانید در رسانه های ضد انقلاب یا روزنامه ها و سایت های اصلاح طلب مطلبی در نقد محتوا یا پیام سریال های تلویزیونی بیابید. شکی نیست که مشتاقان سکولاریزاسیون و فمینیست های وطنی و معنویت گرایان پلورالیست ایرانی از وضعیت بوجود آمده چندان ناراضی نیستند. هرچند ممکن است هرازگاهی برای تکمیل ژست نق و ابراز نارضایتی شان به یک خبر سیاسی یا برنامه حاشیه ای در تلویزیون هم اشاره ای بکنند. نتیجه برای من روشن است. از خلال ده ها حضور چندساعته در جمع های دانشجویی بر میآید که صدا و سیما از چشم نخبگان و دانشجویان متدین و انقلابی افتاده است.
آنچه موجب ناراحتی مضاعف است اینکه مسوولان ارشد صدا و سیما هیچ انتقادی را نمی پذیرند و یا حتی با دهن کجی از کنار آن می گذرند. چندی پیش وقتی تقریبا تمامی رسانه های جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی و حتی علما و روحانیون و نخبگان دانشگاهی از مجموعه طنز ساختمان پزشکان نسبت ترویج بی بندوباری در روابط میان فردی و ترویج سبک زندگی امریکایی و اباحیگری بی سابقه در تلویزیون سخن گفتند، مدیران سیما با برگزاری یک نظرسنجی نمایشی پیامکی در شبکه سه به تقدیر و سپاسگذاری از این مجموعه مشغول شدند. از طرفی مسوولان ارشد مهمترین سازمان تبلیغی و فرهنگی کشور با بودجه ای هزار میلیارد تومانی با برگزاری دیدارهای صمیمی مکرر در مکرر بجای شنیدن انتقاد ها و یا لااقل اذعان به وجود اشکال در برنامه ها و سریال ها، از همکارانشان تقدیر می کنند و از آنسو بر لیست ممنوع التصویرهای سازمان که انحرافشان صرفا انتقاد از یک برنامه یا سریال بوده است، می افزایند.
این یک مطلب کاملا وبلاگی است، از ادبیات و لحنش معلوم است. می دانم آنها که باید بخوانند، می خوانند و یا دست کم سریع السیر پرینت مطلب را به پرونده ام ضمیمه می کنند. اما گلایه های روشن رهبر معظم انقلاب از وضعیت رسانه باز هم برآنم می دارد که از نو شروع کنم و بنویسم. در چند روز اخیر هم مکرر تماس میگیرند که راجع به فلان سریال یا بهمان برنامه مطلبی بنویس. این گلایه ها ناظر به وضعیت اسفناک سیماست، زحمات معاونت سیاسی و حتی معدود برنامه های موفق سیما ملاک ارزیابی ما نیست. تصور میکنم وقت آن رسیده که عملکرد یکساله معاون سیما را بررسی کنیم. دقیقا سال گذشته در همین روزها بود که علی دارابی بر صندلی مهمترین و عظیم ترین ابراز رسانه ای فارسی زبان تکیه زد. عملکرد او در حوزه تولید محتوا و شیوه مدیریتی در چند محور قابل بررسی است:
وضعیت سریال های ایرانی
وضعیت مجموعه های طنز
وضعیت برنامه های کودک
وضعیت سیما در ایام نوروز
روند رو به رشد امریکا گرایی در پخش سینمایی
سیاسی تر شدن فضای فرهنگی سیما
نوع مواجهه با انتقادات دلسوزانه و مطالبات انقلابی
و محدود کردن و یا تعطیلی برخی برنامه های انقلابی
نظراتتان را بنویسید تا بزودی با همین عنوان مطالبی را اینبار نه وبلاگی که در رسانه های رسمی منتشر کنم.
ضمنا به همت برخی دانشجویان در چند دانشگاه نهضت های نقد فرهنگی بویژه نقد صدا و سیما راه اندازی شده است. برای گسترش این شبکه کامنت بگذارید.
نوشته شده توسط :وحید یامین پور::نظرات دیگران [ نظر]